štvrtok 27. júla 2017

SLNKOM SUŠENÉ RAJČINY V RÚRE / SUN DRIED TOMATOES IN OVEN

Darom leta sú pre mňa vlastné rajčiny, tie ktoré chutia sladko a voňajú, nijaká rajčina z obchodu sa im nevyrovná...dokážem celé leto večerať len rajčinu s mozzarellou, s vlastnou bazalkou a oregánom. Ale po sezóne rajčín, v chlade novembrových poobedí, si veľmi rada pripomeniem leto so slnkom sušenými rajčinami, síce v rúre, ale našimi úžasnými rajčinami z leta. Je to veľmi jednoduché :-)
Present of the summer each year, is for me , my own tomatoes, the ones tasting so sweet and smelling so good, like tomatoes, nothing like tomatoes from stores... I can eat all summer long tomatoes with mozzarella, my own basil and oregano. But after tomatoes season, in cold november afternoons, I like to remind myself of summer with sun dried tomatoes, made in oven, but still our own sweet tomatoes from summer. It is very simple to do :-)



Vyberieme na jeden plech rajčiny podobnej veľkosti, veľké spolu, malé spolu.
We choose for one tray similar size tomatoes, big ones together, small ones together.

Priečne rozkrojíme napoly.
Cross-cutting in half.


Poukladáme na plechy vedľa seba.
Place it close to each other on trays.


Teraz si ich ochutíme podľa seba, ja osolím morskou alebo himalájskou soľou, posypem sušenou bazalkou a oregánom a pokvapkám panenským olivovým olejom.

Now you can season the way you like it. I salt it with sea salt or Himalayan pink salt, sprinkle with dried basil and oregano, and drop few drops of extra virgin olive oil.

Zapneme rúru  medzi 50 až 100 stupňov Celzia.
Start oven between 50 and 100 degrees Celsius.

Keďže rajčinám trvá vysušiť sa aj 5 až 7 hodín, robím to niekedy aj dva dni, ako som doma a aké mám povinnosti. Rúru mám zapnutú asi 2-3 hodiny, potom pootvorím na chvíľu dvierka a rúru vypnem, paru tým vypustím von, nechám odpočívať rajčiny v rúre a zase zapnem na pár hodín, niekedy keď musím odísť, rúru vypnem a zase zapnem večer keď sa vrátim. Tieto dva dni nepečiem, lebo rajčiny mám stále v rúre. 
Since it takes like 5 to 7 hours for tomatoes to dry, I do it with breaks, sometimes maybe even for 2 days. Oven is on for 2-3 hours, then I open the oven door and let the steam goes out and let tomatoes rest and start the oven again for another 2-3 hours. If I need to go out, I leave oven off, tomatoes inside, when I return home I put it on again. These 2 days I am definitely not baking cakes or so, since tomatoes are all the time in the oven.


Takto vyzerajú hotové sušené rajčiny, trochu šťavičky v strede obsahujú.
This is how ready dried tomatoes look like, they are still little juicy in the middle.

Rajčiny natlačím do uzatvárateľnej nádoby, pretlačím 2-3 strúčiky cesnaku, pridám sušenej bazalky a oregána, aj čerstvej , kto má rád, zalievam slnečnicovým olejom a skladujem v chladničke, sú skvelé len tak na chlebíku, bagetke, vo varení, na cestoviny a pizzu , či pečenie slaných koláčov ( focaccia napríklad). Keďže dopyt po nich rastie, robievam aj 2-3 poháre, a niekedy okolo vianoc sú aj tak už zjedené :-) dobrú chuť :-)
Dried tomatoes press firmly into a jar with lid, I press usually 2-3 cloves garlic, some dried or fresh basil and oregano, pour over sunflower oil and store inside the fridge, these tomatoes are great just like that on bread, baguette, in cooking, on pasta, pizza, by baking salty cakes ( focaccia  for example) Since the need is rising , I do usually 2-3 jars of sun dried tomatoes, but still around Christmas they are just gone :-) Bon appetite :-) 



Takto pestujeme rajčiny my, v 20 litrovom vreci zeminy, sadenice kupujem na trhu keď ku nám prídu dolniaci, táto strana domu je južná, treba ich dobre zalievať, lebo vďaka streche do nich nenaprší, a to je asi ten dôvod prečo nemajú plesne, lebo množstvo vody kontrolujeme my, krásne sa im takto darí a úroda býva bohatá ...
This is the way we grow our tomatoes, in 20 liters earth sacks, tomatoes plants I buy at the market, once South Slovakian sellers come, this side of house is the South side, we must water them a lot, since the roof protects them from rain, and I think that is why our tomatoes don´t get any mold, we control how much water they get and our harvest is very rich each year ...






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára